20 decembrie 2011

De ce ar trebui sa iubim.. lamaile?




Nu stiu daca toata lumea a citit despre acest fruct miraculos si despre beneficiile sale, asa ca m-am gandit eu sa va spun de ce la urmatoarea vizita la cumparaturi va trebui sa scrieti pe lista si LAMAI. 

Cand suntem raciti avem neaparata nevoie de ceai cu lamaie sau doar lamaie, asta pentru ca acest fruct are efect antiseptic, antiinflamator si ne ajuta prin mai multe mecanisme sa ne aparam si sa invingem mai repede raceala.
Mai este cunoscut faptul ca vitamina C, adusa in organism printr-un aport crescut de citrice, ajuta la scaderea riscului de cancer de colon , la scaderea aciditatii gastrice si mentinerea unui tonus intestinal crescut (imbunatatind astfel digestia). Consumul citricelor este indicat de asemenea in afectiunile renale. Lamaia are un rol diuretic, permitand astfel curatarea frecventa a cailor renale si a vezicii urinare, ceea ce scade semnificativ riscul de infectie urinara. Desi nu ne-am fi asteptat, lamaia ajuta la scaderea aciditatii renale deoarece acidul citric se transforma in sare, contracarand mediul acid de la nivel renal si scazand astfel riscul de litiaza renala.

Una dintre cele mai mediatizate actiuni ale vitaminei C in ultima vreme este efectul antiimbatranire. Acest efect este realizat prin acidul citric, care in organism este transformat in citrati (saruri ale acidului citric), capatand rol de sistem-tampon (asemanator bicarbonatului) in organism si ajutand la alcalinizarea ph-ului (paradoxal la prima vedere - un acid ajuta la alcalinizarea ph-ului), in acest fel asigurandu-se un echilibru la nivelul intregului organism si o buna functionare a celulelor. Mentinerea unui ph optim ajuta la pastrarea unui echilibru ionic si hidric intre membrana celulara si spatiul interstitial, permitand celulei sa-si exercite functiile optim si sa-si pastreze structura si calitatea pentru o perioada mai lunga de timp. Pe langa acest efect, lamaia contine antioxidanti, care actioneaza asupra membranei celulare, mentinand celulele viabile si nepermitandu-le sa imbatraneasca.


Motivul pentru care lamaia ar trebui sa fie apreciata si consumata cu perseverenta ar fi efectul ei in prevenirea si combaterea obezitatii. Principala modalitate prin care se realizeaza acest efect fiind intensificarea arderilor la nivel celular, efect prezent la nivelul intregului organism. Din acest motiv lamaia a fost inclusa ca element de baza sau adjuvant in multe diete si ocupa un rol important printre recomandarile nutritionistilor. 

De-a lungul timpului, lamaia a fost cunoscuta ca fiind unul dintre cele mai bune si utilizate produse in cosmetica. Datorita continutului sau bogat in substante hranitoare, lamaia poate fi folosita deopotriva la ingrijirea pielii si parului, atat simpla, proaspata, cat si impreuna cu un alt ingredient. Efecte in infrumusetare: ajuta la eliminarea celulitei prin intensificarea arderilor lipidice si cresterea tonusului vascular, iar produsele dermatologice pe baza de lamaie au efecte de curatare a pielii si parului, efecte astringente si tonifiante.Confera stralucire tenului si ajuta la calmarea iritatiilor. Efectele sale sunt benefice pentru sistemului digestiv si se resimt la nivelul pielii. Pentru eliminarea toxinelor din corp, bea in fiecare dimineata un pahar cu amestec de suc de lamaie si apa calduta. Este un aliat de incredere impotriva stomatitelor si a aftelor dar si a greturilorstarilor febrilestarilor de vomaviermilor intestinali si constipatiei.

Lamaia este buna si pentru par pentru ca te ajuta sa scapi de matreata. Maseaza-ti pielea capului cu suc de lamaie pentru a intensifica circulatia sangelui. Secretia glandelor se va echilibra astfel iar tu vei avea un par sanatos si stralucitor.
Daca unghiile tale sunt fragile, tine-le in suc de lamaie cateva minute pe zi. Lamaia se foloseste si la indepartarea punctelor negre iar pentru a avea o respiratie proaspata, clateste-ti gura cu suc de lamaie cateva momente, dupa care inghite-l. Aceasta metoda  te va ajuta sa scapi de respiratia urat mirositoare.

Lamaia ascunde multe calitati si efecte benefice, motiv pentru care ar trebui sa fie prezenta in dieta de fiecare zi!

La cumparare, fructele trebuie sa fie ferme, lucioase, si destul de frumoase. Culoarea trebuie sa fie stralucitoare, galbena, nu spre verde. Daca partea exterioara (coaja) este mata, mazarata, este foarte posibil ca lamaia sa aiba coaja foarte groasa, si evident, putina pulpa si suc – lamaile mari au cu suguranta coaja groasa. Cele mai zemoase sunt fructele grele, cu coaja fina. Evitati sa cumparati lamai tari, grunjoase sau foarte fine.
Daca folositi lamaile la scurt timp dupa cumparare, le puteti lasa intr-un cos, la temperatura camerei - se pastreaza chiar si doua saptamani fara sa stea in frigider. Lamaile puse intr-o punga de plastic, la frigider, tin sase saptamani.
Pentru a scoate tot ce este mai bun dintr-o lamaie, fructul trebuie sa fie la temperatura camerei sau chiar mai cald (il puteti pune in apa calda, dupa care rulati-l intre palme pana devine mai moale).
In magazine se gasesc o gramada de aparate de stors fructe, dar cel mai simplu este sa o faceti cu mana. Daca nu aveti nevoie de tot sucul unei lamai, puteti intepa fructul cu o scobitoare, stoarceti cat va trebuie si apoi “sigilati” lamaia, infigand scobitoarea la loc.


Atentie: Lamaia este acida. Actioneaza  ca un astringent care poate dauna organismului cand este folosita in cantitati mari.

Informatii nutritive – 1 lamaie (medie):
Calorii - 22
Grasimi in total (g) 0.3
Fibre (g) 5.1
Proteine (g) 1
Carbohidrati (g) 12
Colesterol (mg) 0
Sodiu (mg) 3
Vitamina C (mg) 83


Din pacate, coaja de lamaie (si cea de portocala) contine conservanti (pentru mentinerea fructelor proaspete – E231 si E232). Efectele acestor conservanti nu sunt inca bine cunoscute. Cert este ca E231 si E232 produc tulburari hormonale complexe. Acesti aditivi sunt suspectati ca fiind si cancerigeni. De aceea, nu se recomanda folosirea cojii de lamaie si de portocala in niciun produs.



Un comentariu:

  1. Nu stiam ca tinuta in frigider in punga se poate pastra 6 saptamani!:D Si...acum oare ce fructe mai sunt naturale, pacat ca au bagat in coaja lor conservanti..:(. Pupicei

    RăspundețiȘtergere

Disqus for Like a butterfly

Postari asemanatoare:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Subscribe via email

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner