16 noiembrie 2011

Reteta in imagini: Tocinei cu smantana



Cred ca toata lumea gateste cartofi prajiti, mai mult sau mai putin.. Eu nu fac foarte des, dar cateodata ma prinde cate o pofta de asta. Cartoful e o leguma din care se poate face usor si repede ceva de mancare, poate de asta e si alimentul cel mai cautat de pe la noi.

Eu am vrut sa schimb aspectul farfuriei si sa fac tot ceva gustos (chiar daca continutul de calorii este mai mare), dar sa nu fie prea diferit de cartofii prajiti. Stiam reteta de mai mult timp dar n-am apucat sa o pun in practica pana de curand. Am facut de cateva ori si mi-a iesit foarte bine.

Nu fac foarte des pentru ca e o mancare grasa si satioasa si incerc sa ma mai feresc de genul asta de mancaruri, dar cateodata mai incalc regulile. Nu stiu din ce zona e reteta, cred ca de undeva de prin judetul Suceava si nu stiu nici de ce se cheama tocinei. Se gaseste si in alte variante, ca si omleta cu mai multe legume, gen ciuperci, ardei, ceapa etc, dar eu am ales sa va arat varianta simpla.

Aveti nevoie de:
          - trei cartofi
          - o lingura de faina
          - un ou
          - putina sare
          - o tigaie pentru prajit
          - doua linguri de smantana
          - cascaval ras pentru decor





In primul rand am curatat trei cartofi nu prea mari. Cu cartofii trebuie umblat repede ca sa nu se innegreasca.   Trebuie dati prin razatoarea mica: 


Dupa ce i-ati dat prin razatoare, trebuie scursi. Ei lasa muuuulta zeama si nu prea aveti nevoie de atata. 
Nu trebuie nici sa-i lasati foarte uscati pentru ca atunci cand se vor praji vor iesi foarte crocanti. 

Intr-un castronel se bate un ou, la fel ca la omleta, cu putina sare. Dupa ce ati batut bine, se adauga oul peste cartofi si se amesteca pana cand oul este dispus uniform printre cartofi. 
Se adauga si o lingura de faina, in functie de cata zeama a mai ramas in cartofi. Daca sunt scursi prea tare,  faina trebuie sa fie in cantitate mult mai mica.



Cand e gata si acest pas, se fac niste piftele din compozitia rezultata:


Se pot face si mai mici si mai mari dar e bine sa fie turtite putin, nu rotunde, pentru ca se prajesc mult mai bine:


Eu le-am tot intors si pe-o parte si pe alta din cand in cand, dar cred ca se pot lasa si sa se prajeasca bne pe o parte si apoi pe cealalta. Cand am scos de la prajit, le-am asezat frumos pe farfurie impreuna cu putina smantana:



Si am mai adaugat si niste cascaval. A iesit delicios!



Pofta buna!



8 comentarii:

  1. Buuuunnnnn! Eu am mancat de cateva ori si sunt foarte gustosi. Pacat ca nu i-am gustat pe ai tai!!Puuuupppp...

    RăspundețiȘtergere
  2. Suna bine, cred ca mergeau rase si niste radacinoase, iar sosul sa fie de iaurt gras cu usutroi si marar... Yumm, ce pofta mi-ai facut! :(

    RăspundețiȘtergere
  3. Ti-am mai zis ca nu am auzit de ei, nu? :)
    dar arata bine! cand vin la tine cu de astia sa ma servesti :P
    :*

    RăspundețiȘtergere
  4. Nu este rea ideea lui @nimphetamin!! Osa incerc si eu reteta pentru ca suna apetisant!! O zi minunata!

    RăspundețiȘtergere
  5. Yummy :X ! of , ce pofta mi-ai facut :( .

    RăspundețiȘtergere
  6. @meg pentru cand vii o sa caut un meniu mai special. apropo, cand vii? :D
    @mamikutza cred ca zilele astea as vrea sa mananc si in varianta cu multe legume daca tot vrei sa incercam :)
    @nimphe cred ca e bun si cu iaurt doar ca eu nu aveam sau chiar cu sos. se poate improviza mult la reteta asta si e si simplu de facut si gustos

    RăspundețiȘtergere
  7. super...ne-ai facut pofta...eu ii fac cu dovlecei si cu branzica...sunt fooooarte buni...pupici

    RăspundețiȘtergere
  8. @Liz: odata cu primavara de-acu.. mai vorbim :)

    RăspundețiȘtergere

Disqus for Like a butterfly

Postari asemanatoare:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Subscribe via email

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner