Va obisnuisem cu retete cu multe imagini, pentru ca faceam poze pe tot parcursul prepararii. De data asta nu am avut aparat bun, drept urmare pozele sunt deplorabile. Ce a fost mai bun am pastrat si cred ca o sa se inteleaga ceva din ce va arat si o sa va povestesc cat mai detaliat ca sa va iasa bine. Am scris in titlu ca e pentru incepatori deoarece nici eu n-am facut de prea multe ori pana acum. E o reteta usoara si am folosit foi cumparate, deci nu e multa munca.
In primul rand avem nevoie de:

- un pachet FOI DE PLACINTE. Se gaseste in frigiderele cu produse congelate cam prin orice market. Atentie sa fie de placinte, nu foitaj!
- pentru o tava de aragaz, eu am folosit cam 15 mere unele mai mari, unele mai mici. A iesit destul de "plina" placinta mea, asa ca se poate si cu un pic mai putine.
- zahar, in functie de preferinte si de mere. La mine merele au fost putin acrisoare, dar sunt si mere foarte dulci care nu prea au nevoie de zahar mult. Eu am pus cam 100 g si vreo doua plicuri de zahar vanilat.
- zahar vanilat dupa preferinte
- doua lingurite de scortisoara macinata
Intr-un ceaun am pus mere date prin razatoare. Ca un sfat, va sugerez sa taiati merele in patru, le curatati de codita si samburi si le dati asa prin razatoare. Daca dati marul intreg, pierdeti mult din el si e risipa. Vor ramane cotoare mari. Eu nu cojesc merele si nici nu cred ca e necesar. Veti vedea de ce.
Merele se tin pe foc mai mult timp. Nu adaugati apa pentru ca ele vor incepe repede sa lase multa zeama si nici nu trebuie pus capac deasupra. Ele vor fierbe in suc propriu. Veti adauga zahar, zahar vanilat si scortisoara dupa gust. Dupa ce incepe sa se inmoaie compozitia, puteti sa gustati sa vedeti cum e si daca mai e nevoie de ceva.
Intre timp pregatim tava. O tava normala, de aragaz. Am pus putin ulei in ea pe care l-am intins peste tot. Sa nu puneti mult, ca nu se lipeste placinta. Apoi se pun foile de placinta, una cate una, cu marginile putin ridicate. La baza trebuie macar 3-4 foi sa poata fi sustinuta placinta si sa nu ne cada compozitia cand mancam.
Eu am facut o data in vas de yena. Nu e foarte mare vasul meu asa ca am pierdut multa foaie. A trebuit sa o tai pe margini si pe langa asta, a incaput mult mai putina compozitie (pana la 10 mere). Am o poza de atunci, dar numai dupa ce am scos-o din cuptor:
Cred ca mi-a iesit mai bine in tava mare. Pana terminam de facut tava, avem grija si de compozitie. Mai amestecam din cand in cand. Dupa ceva timp (cam 20-25 de minute la foc mediu), compozitia noastra va avea o culoare maronie si nu se mai vad bucatile de mar (din aceasta cauza nu cred ca trebuie curatate merele de coaja). Va fi ca un gem, o compozitie compacta si gustoasa si in timp ce nu mestecam se va mai vedea doar putina zeama. Oprim focul si punem jumatate de compozitie in tava, uniformizand sa fie aceeasi cantitate peste tot:
Astfel vedeti si ce culoare va avea compozitia. Intai dati drumul la aragaz sa se incalzeasca pana terminati ce mai e de facut. Dupa asta, mai puneti inca trei-patru foi si apoi cealalta jumatate de compozitie si tot asa indreptati sa fie aceeasi cantitate pe toata suprafata. La mine a fost problema ca foile de placinta erau rupte in doua, asa ca n-am avut foile intregi cat toata tava si le veti vedea despartite. Oricum, nu le-am lasat asa:
Dupa ce am pus si al doilea strat, am pus foi deasupra. Nu foarte multe ci tot 3-4. In functie de cat vi se pare ca e nevoie.
Dupa asta, am mai intins un pic de ulei si zahar deasupra si am intepat peste tot cu furculita sa nu se intareasca prima foaie si sa se desprinda de resul placintei.
Aici la mine inca nu era intepata, asa ca aveti grija sa nu uitati!
Se aseaza tava in cuptorul preincalzit si se lasa acolo cam 30-40 de minute la foc mediu spre mic. Sa va mai uitati din cand in cand la ea pentru ca acest timp este relativ, in functie de aragaz. Va iesi cam asa:
Eu am fost nevoita sa o tai exact cand am scos-o din cuptor, pentru ca plecam la servici si vroiam sa imi iau. Drept urmare, compozitia a fost moale si se vede si in aceasta fotografie:
Dar eu recomand sa o lasati sa se raceasca pentru ca va putea fi asezata frumos in farfurii si servita fara sa curga pentru ca va arata asa:
Va urez spor la gatit si...pofta buna!
yum yum, ce bine arata! ar trebui sa fac si eu, am niste mere care se pregatesc sa-si dea duhul..as putea sa le salvez asa.. :)
RăspundețiȘtergereMmmmm!!Mi-ai facut pofta!!
RăspundețiȘtergereMi-ai facut asa o pofta. :( Cand ajung in Iasi trebuie sa incerc si eu, mai ales ca joi am descoperit ca am stofa de bucatar sef. ;)) Te-am pupat.
RăspundețiȘtergereyummmy...delicios...
RăspundețiȘtergere@Maya sa incerci ca nu-i mult de munca si iese delicioasa!
RăspundețiȘtergere@Sakura de la tine stiu sa fac placinta de asta buna ;)