19 octombrie 2011

Mancare sanatoasa


Citeam azi pe blogul Sakurei ca ciupercile se situeaza in categoria super-alimentelor alaturi de broccoli si afine. De broccoli stiam ca are o valoare nutritiva mare, dar nu stiam asta si despre ciuperci. In plus, prin aromele pe care le degaja, ciupercile au meritul de a stimula secretia sucurilor gastrice, care începe imediat dupa ingestia lor. Savoarea, gustul lor deosebit, precum si modul extrem de divers în care se pot prepara (de la folosirea lor crude, taiate în lamele fine în salate pâna la tot felul de mâncaruri sofisticat pregatite) fac posibila consumarea permanenta a acestui aliment, fara sa produca senzatia de monotonie culinara. 
O cana de broccoli fiert contine 74 mg de calciu plus 123 mg de vitamina C care imbunatateste semnificativ absorbtia calciului, totul cu doar 44 calorii. Prin comparatie o portocala nu contine calciu, are 69 mg de vitamina C si cu 50% mai multe calorii.
Azi o sa va prezint o mancare sanatoasa, rapida si foaaarte usor de facut.
In primul rand e nevoie de un broccoli. Se gasesc in supermarket, la bucata. Eu il curat, nu stiu daca toata lumea face la fel, dar eu il desfac in buchetele si apoi la fiecare buchetel dau coaja jos. Am facut o fotografie sa vedeti la ce ma refer:







Buchetelele le punem la fiert, in apa cu putina sare. Asa curatat mie mi se pare ca nu ramane tare, cu senzatia de nefiert. Imi place sa-l fierb mai mult, sa treaca furculita prin el cand il scot pe farfurie. Imi place foarte mult sa il mananc asa fiert, fara nimic altceva.



Punem intr-o tigaie ciupercile taiate felii cu un strop de ulei, sau chiar cu nimic. Punem un capac deasupra si ele vor lasa destula zeama incat sa se poata fierbe bine. Dupa un timp eu scot capacul si las apa sa se evapore pana nu mai este deloc. 




Fotografii mai bune nu am putut sa fac, mai ales ca era destul abur pe-acolo. 


Acum o sa va arat doua variante de preparare:

Prima varianta: Calim in unt niste ceapa verde cu morcov si ciupercile si apoi adaugam broccoli fiert, sare si piper si servim ca garnitura. 
Eu am gatit in alta zi aceasta reteta dar eram un pic cam grabita si nu am mai apucat sa fac poza finala, cu broccoli. Untul ii da un gust excelent iar morcovul un gust dulceag. Iese o garnitura perfecta, cu multe vitamine si un aspect colorat. In fotografie inca nu era opit untul, de asta se vede alb.

A doua varianta: si cea mai simpla de altfel, punem broccoli peste ciuperci


Adaugam si unt:

Adaugam sare si piper:


Aspectul nu e unul nici colorat, nici deosebit dar are gust foarte bun. Se poate pune si putina ceapa pentru gust si mai bun sau se poate face sos. Exista variante multe de preparare. Eu am ales sa il servesc ca atare, cu doua bucati de pui facute la tigaie cu condimente.
Pofta buna!




8 comentarii:

  1. Super gustoasa combinatia!!Yaaammmmiiiiii....Si mie imi plac brocoli fierti cu ulei de masline si lamaie.

    RăspundețiȘtergere
  2. Super combinatie si nr meu de vizitator:11717!!
    Like!Pupici multi...ca imi este dor de cand nu te-am vazut.

    RăspundețiȘtergere
  3. :) pai stai pe faza sa fii nr 11800. Sa vii acasa sa ma vezi! :*

    RăspundețiȘtergere
  4. Iam!!! Prietenul meu e innebunit dupa ciuperci! Chiar asta i am facut acumaaaa!! Te poop, Liz!

    RăspundețiȘtergere
  5. ciupercile le aleg din pizza si din orice.. dar sunt fan broccoli :)

    RăspundețiȘtergere
  6. @Catallina ai facut ca te-a inspirat reteta mea sau a fost coincidenta? Oricum ma bucur ca ai facut. Ti-a iesit bun?
    @Meg poti sa pui broccoli fiert cu un pic de unt si cu ceapa si morcov. Va iesi la fel de bun ;)

    RăspundețiȘtergere
  7. Ce bine arata :X
    Te invit la concurs pe blogul meu:http://welcome-to-disneyland.blogspot.com/2011/10/its-time-for-giveaway.html :*

    RăspundețiȘtergere

Disqus for Like a butterfly

Postari asemanatoare:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Subscribe via email

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner