Mai demult am citit despre o reteta pe net care mi-a placut foarte mult si am pus-o in practica de mai multe ori. E vorba despre un fel de clatite cu o consistenta mai mult ca a unui pandispan si care sunt foarte aromate si satioase. Pe internet se gasesc cu numele de clatite japoneze sau Dorayaki. Nu stiu daca asa se mananca in Japonia, dar va recomand sa le faceti pentru ca au un gust super. Nu trebuie sa fiti bucatari profesionisti, pentru ca sunt simplu de facut. Se pot servi la micul dejun dar si in celelalte parti ale zilei.
Recomand folosirea unei tigai bune de teflon pentru ca altfel se lipesc si nu mai ies cum trebuie.
Ingrediente:
- cinci oua proaspete
- zahar aproximativ o canita (150 g)
- un pliculet de zahar vanilat pentru aroma
- 200 g de faina
- 2 linguri de apa
- un pliculet de praf de copt
- doua linguri de miere
Cum procedam:
Punem cele cinci oua intr-un vas de plastic pentru mixer si pregatim zaharul si zaharul vanilat.
Mixam pana cand nu se mai simte zaharul si pregatim faina
Adaugam treptat faina pentru a nu face cocoloase
Adaugam doua linguri de miere pentru aroma si pentru ca sa dam culoarea inchisa clatitelor. Recomand mierea cumparata de la apicultori si nu cea din supermarketuri. Eu aici am folosit din supermarket, dar va asigur ca iese mai aromata cu miere naturala.
Stingem praful de copt intr-o canita, cu doua linguri de apa putin calduta, si apoi il adaugam in compozitie. Acesta face ca produsul finit sa aiba interiorul pufos, ca la pandispan
Adaugam si praful de copt si amestecam bine. Compozitia trebuie sa aiba consistenta grosuta, ca a unei smantani, nu ca la clatitele obisnuite. Daca va uitati in fotografie veti vedea ca dupa ce a curs in vas inca nu se amesteca cu toata compozitia, deci e destul de grosuta. Se poate chiar si mai gros decat al meu din imagine. Daca a iesit prea lichid, se mai adauga putina faina.
IN TIGAIE NU SE PUNE ULEI SAU GRASIME!
(de asta am si recomandat o tigaie buna. Nu se lipesc, iar cu grasime nu ies cum ar trebui sa iasa!)
Compozitia se lasa la frigider aproximatix 30 min inainte de a incepe coacerea
Tigaia va fi asezata la foc mic. Dupa ce s-a incalzit, se ia cu un polonic din intreaga cantitate si se aseaza frumos in tigaie. Tigaia nu se misca in parti, ca la clatite, ci se va lasa ca aluatul sa se aseze singur. Fiind gros, se va lasa doar putin in parti, si va arata asa:
In doua minute (sau mai putin, in functie de cat e de incinsa tigaia) vor incepe sa apara niste bulbuci care va anunta ca trebuie intoarsa clatita pe partea cealalta asa ca sa nu plecati de langa ea ca o gasiti neagra cand va intoarceti
Clatita prinde o culoare de maroniu inchis de la miere pe partea coapta iar cand se intoarce se va face maronie si pe cealalta parte. Marginile vor ramane galbene. Daca folositi oua cumparate de la magazin, marginile vor fi mai deschise la culoare
Din compozitia prezentata nu ies foarte multe, dar sunt satioase si bune. Se pot servi ca atare sau cu miere, dulceata, unt, frisca, smantana, branza dulce si orice va mai place. Recomand consumul lor calde. Interiorul va fi ca de pandispan:
Si acum o poza de final:
Daaa! fix asa le fac si eu :)
RăspundețiȘtergerecompozitia merge foarte bine si la aparatul de waffe.
poza de final e super!
:) super. Multumesc Meg!
RăspundețiȘtergereiamiiiii:x
RăspundețiȘtergereSupppeeeerrrrr!! Asteptam sa vad poza de final....si cand am vazut-o mi s-a facut apa in gura instantaneu... Abia astept sa ajung acasa sa-mi faci si mie vreo zece.Hihihihihi...
RăspundețiȘtergereyami super am ramas cu gura cascata
RăspundețiȘtergere@mamikutza nu 10, ca e prea mult. Fac sase si le impartim, bine?
RăspundețiȘtergere@ avram ioan cand ne vedem iti fac o portie?
Trebuia sa specifici ca la tigaia normala nu merge
RăspundețiȘtergereba merge la tigaia normala , dar la una buna, nu arsa. Scrie frumos chiar la inceput ca recomand folosirea unei tigai bune de teflon pentru ca altfel se lipesc.
RăspundețiȘtergereCe bine arata! In concediu, am fost plecata in Antalya si intre mese aveam asa ceva...Bune tare!! Ale tale arata mai bine decat ale turcilor!!!
RăspundețiȘtergere:)) pai sa incerci sa faci sa vezi si cat de gustoase ies. Eu ieri am facut si o placinta cu mere si n-a mai apucat sa ajunga si pe azi ca a avut cine manca. Clatitele astea se lipesc de tigaie daca tigaia nu e buna, adica teflonul sa fie ok. Vad ca primesc comentarii anonime de la persoane care nu citesc bine postarile. Eu am o problema. Daca fac ceva dupa o reteta de pe net imi place sa fie scris tot mura in gura ca sa nu mai trebuiasca sa interpretez eu ceva, de aceea si eu dau detalii destule..
RăspundețiȘtergerereteta mea e putin altfel: 4 oua, 200 g zahar, 400 g faina, 1 plic praf copt. 1/2 lingt bicarbonat, 500 ml lapte si 6 lg ulei. Ies si mai pufoase. secretul e ca pui albusurile la sfarsit, batute spuma si amestecand usor cu lingura.
RăspundețiȘtergereeu bine de stiut! multumesc frumos!:*
RăspundețiȘtergere